Реклама в Интернет     "Все Кулички"
  Мы – нацыя!
 
 

БелАЭС: чаго баіцца МАГАТЭ? Друк E-mail
22.04.2017 | 15:41 |

Астравецкая АЭС цалкам адпавядае стандартам МАГАТЭ, сцвярджае афіцыйны Менск. Са справаздачаў экспертных місіяў гэтай арганізацыі ў Беларусь, аднак, вынікае іншае. На думку агенцтва, Дзяржатамнагляд Беларусі - няздольны забяспечыць бяспеку АЭС. Чаму?

 
Наст. »

Каментар

Каб карыстацца гэтай формай Вы павінны мець наладжаны javascript...

АЕЦ Беларуси. Михаил Вашкевич-Беларус; www.ksdnb1.narod.ru , pisatel@tut.by . Ядерная энергетика это показатель уровня технологического развития всякой державы, уровень новейших технологий и производственного развития. В Болгарии АЕЦ Козлодуй работает 30 лет и все довольны. Ядерная энергетика, как и возобновляемые энергийные източники, самый дешевый и экологически чистый вид электроэнергии. А электричество, как всем известно, основной, главный фундамент экономического и производственного развития всякого общества. Проблема не в строительстве АЭЦ, их в Беларуси должно быть минимум пять, проблема в эксплуатации АЭЦ алкогольным неквалифицированым безответным персоналом, как было в Чернобыле. В Чернобыле небыло землетрасения, небыло цунами как в Фукушима, тогда что?-вы ответте. В Болгарии АЕЦ „Козлодуй“ работает тридцать лет и все довольны, планируют построить еще одну АЕЦ „Белене“.

Напісаў Pisatel.,
Хатняя старонка тут
Дата 10/15/2017 Час 19:47

ПРОБОЙНА В КОСМИЧЕСКИЯ КОРАБ ЗЕМЯ

Чернобил


Станалата на 26 април 1986 г. авария на ядрения реактор в Чернобилската атомна електроцентрала влезе в историята като най-голямата техногенна катастрофа, която някога се е случвала на планетата. Тя засегна съдбата на милиони хора. Но далеч не всички могат да си представят истинските мащаби на трагедията, която преживя и преживява Беларус. Последствията от чернобилската катастрофа както за населението, така и за икономиката на страната, трудно се поддават на измерения и изчисления. От аварията пострадаха четвърт от територията на страната и една пета от населението на държавата.

Сумарната загуба, нанесена републиката, се оценява на 235 милиарда щатски долара, което е равно на 32 държавни републикански бюджета.
В най-голяма степен пострада селското стопанство. Два милиона и шейсет и четири хиляди квадратни километра селскостопанска земя беше изведена от производство. Голяма загуба бе нанесена на горското стопанство. Около една четвърт от горския фонд на Беларус, т. е. 17.3 хиляди квадратни километра бяха радиоактивно замърсени. Годишната загуба от дървесни ресурси понастоящем превишава 2 милиона кубически метра, а към 2010 г. тя ще достигне 3.5 милиона кубически метра.
След изминалите 18 години още по-ясно и очевидно се очертава цялата дълбочина на случилата се трагедия. Върху заразената територия са зафиксирани многочислени отклонения от здравословното състояние на хората, както и в природата. Установена е пряка връзка между ръста на злокачествените образувания на щитовидната жлеза, особено у децата на Беларус, и радиационното въздействие. Днес в Беларус трябва да се решават множество социално-икономически проблеми, свързани с реформиране на икономиката и социалната сфера. В същото време биват отклонявани огромни материални средства и човешки ресурси за минимализация на последствията от аварията на Чернобилската АЕЦ. Разработена е и се реализира Държавна програма за преодоляване последствията от Чернобил, предвидена за период до 2010 г. Основната цел на Държавната програма е да се намалят загубите на здраве сред пострадалото население, негативните социални и психологически последици от катастрофата на Чернобилската АЕЦ, социално-икономическата и радиационно-екологическата реабилитация на радиоактивно заразените територии; възвръщането им към нормални условия на функциониране.
За изминалите години от 471 замърсени с радионуклиди населени пункта са преселени 135 хиляди жители, в това число - от Гомелска област - 235 селища, от Могилевска - 174, от Брестка - 2. Изселването на хората от зоната на първо време и последвалото трайно изселване, понастоящем е практически завършено. Създават се необходимите условия за живот на тези, които са принудени да се намират в зона на високо радиоактивно заразяване и замърсяване.
Голямо внимание се отделя за социалната защита на населението, пострадало от аварията на Чернобилската АЕЦ. В съответствие със законодателството на Беларус 433.7 хиляди души, в това число 357.9 хиляди деца, получиха право на безплатно санитарно-курортно лечение и оздравителни процедури. Всяка година, за предимство и компенсации, се предоставят повече от 60 % от всички средства, предназначени за ликвидация на последствията от Чернобил. Сред тези предимства са: безплатни лекарства и санитарно-курортни лечебни карти, допълнително заплащане на отпуск, парични обезщетения за причинени увреждания на здравето и годишно заплащане за оздравителни процедури, пенсионни надбавки. Също така снижение на общоустановената пенсионна възраст за инвалиди и лица, работили в 10-километровата зона на Чернобилската АЕЦ. Създадена е мрежа от рехабилитационно-оздравителни центрове за деца и подрастващи. Тези центрове са установени във всички области на републиката.
Огромно внимание се отделя за научни изследвания върху чернобилската тематика. За решаване на постчернобилските проблеми биват привличани към участие редица международни партньори. От 2001 г., на основата на съвместно финансиране с Програмата за развитие на ООН (ПРООН), се реализира проект 'Укрепване на партньорските връзки и механизми за мобилизация на ресурсите с цел минимизация на последствията от аварията на Чернобилската АЕЦ'.
Понастоящем се разработва пакет от проекти на ООН за комплексна реабилитация на пострадалите територии. От тези проекти се предполага в Беларус да бъдат приложени и осъществени три: 'Създаване на мрежа от кредитни съюзи на пострадалите територии'; 'Образование в областта на здравеопазването и навици за здравословен начин на живот на териториите, пострадали от чернобилската авария' и 'Създаване на условия за устойчиво развитие на личните помощни стопанства'.
Създава се международна научноизследователска мрежа за Чернобил, която е под егидата на ООН, както и Международен научен форум за Чернобил на МАГАТЕ. Резултатите от изследванията в областта на медицината, екологическата и социално-икономическата реабилитация ще бъдат използвани за подготовка на препоръки за подобрение условията на живот на хората от пострадалите територии. Освен това тези резултати ще станат основа за широка кампания, предназначена да информира обществеността за последствията от катастрофата и за необходимите мерки с цел устойчиво развитие на пострадалите райони.
В рамките на взаимодействия с МАГАТЕ е одобрена Агенция за програма за техническо сътрудничество с Беларус за периода 2003-2004 г., като обемът на финансиране е около един милион и триста хиляди щатски долара. Проектите, които ще се реализират по набелязаната програма, могат да решават задачи като ликвидиране на последствията от чернобилската катастрофа, разработка и производство на съвременни диагностични средства, намаляване облъчването на населението при лъчева терапия.
Съветът, който ръководи МАГАТЕ, прие инициативата на Беларус за регионален проект 'Разработка на стратегия за дълговременни контрамерки и мониторинг на облъчването на населението в селските райони, пострадали от аварията на Чернобилската АЕЦ'. Общият бюджет на проекта е около три милиона щатски долари, а периодът за осъществяване - от 2003 до 2005 г.
През 2002 г. бе утвърдена програма за сътрудничество на Република Беларус с УНИЦЕФ със срок 2003-2005 г. В общата сложност при осъществяване на проектите на УНИЦЕФ в Беларус, в този програмен цикъл е запланувано да се отделят 1 милион и 881 хиляди щатски долара от бюджета на организацията.
Основната тежест за преодоляване последствията от трагедията, която стана не по вина на Беларус, падна върху плещите на икономиката на републиката и на нейните граждани.
Изминалите 18 години след аварията в Чернобил свидетелстват за това, че световната общественост е длъжна най-отговорно да подходи спрямо колективната разработка по пълномащабни, комплексни мерки за ликвидация на последствията от крупни радиационни аварии.
Чернобилската техногенна катастрофа не е само национален проблем и болка на Беларус. Тя е проблем и болка на цялото човечество, което живее на планетата Земя. Тази планета е космическият кораб, който се носи във Вселената, и на него сме ние, екипажът. Всяка пробойна, малко или много, засяга всички ни.
Чернобил беше такава пробойна...

Напісаў Писатель.,
Хатняя старонка тут
Дата 09/13/2017 Час 20:11

 1 
Старонка 1 з 1 ( 2 Каментар )

БелСаЭс «Чарнобыль»

НАВЕЙШЫЯ ПУБЛІКАЦЫІ :

Васіль Якавенка. «Пакутны век». 2-е выданне.
КНІГІ | Нятленнае


Якавенка, В. Ц. Пакутны век : трылогія / Васіль Якавенка; 2-е выд., дапрац. - Мінск : Выд. ГА «БелСаЭС «Чарнобыль», 2009.- 896 с. ISBN 978-985-6010-30-2. Падобнага твора ў беларускай...
Матей Радзивилл: «Беларусь – очень близкая для меня страна»
АДВЕЧНАЕ | Гістарычны матыў


Об истории и современности знаменитого польско-белорусского дворянского рода Радзивиллов «Историческая правда» беседует с князем Матеем Радзивиллом. - Пан Матей, расскажите, пожалуйста, к какой ветви Радзивиллов Вы относитесь? - Все, ныне...
Сяргей Панізьнік. Палуба Калюмба
ТВОРЫ | Пісьменнік і час


  Згодна з легендай, якая ходзіць за акіянам, амерыканскі кантынент адкрыў 500 гадоў таму мораплавацель -- нехта народжаны на нашай зямлі у дзяржаве Вялікім Княстве Літоўскім. Наш зямляк, паэт Янка...
Васіль Якавенка: Б’е набатам інерцыя чарнобыльскай безадказнасці!
ДЗЯРЖАВА І МЫ | ПостЧарнобыль


Ён заўжды быў і застаецца чарнобыльцам – ад пачатку нараджэння Зоны. Дзе ў зоне ж адчужэння апынуліся яго родныя Васілевічы. Пасля былі шматлікія падарожжы па забруджаных радыяцыяй раёнах. У 1991-96...
“Крывіцкія руны - ІІ”
КНІГІ | Нятленнае


Крывіцкія руны : вып. ІІ, беларускі культурны мацярык у Латвіі. / уклад., прадм., камент. М. Казлоўскага, С. Панізьніка. - Мінск : Кнігазбор, 2017. - 452 с. ISBN 978-985-7180-05-9. У том выбраных твораў «Крывіцкія...
Глядзець вачыма будучыні
ТВОРЫ | Пісьменнік і час


Шмат гадоў назад у газеце "Голас Радзімы" (№ 50-52, 30 снежня 2004 года) была апублікавана гутарка сябра ГА "МАБ" Веранікі Панізьнік з прафесарам факультэта германістыкі і славістыкі ва ўніверсітэце канадскага горада...
БелАЭС: чаго баіцца МАГАТЭ?
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Беларуская АЭС


Астравецкая АЭС цалкам адпавядае стандартам МАГАТЭ, сцвярджае афіцыйны Менск. Са справаздачаў экспертных місіяў гэтай арганізацыі ў Беларусь, аднак, вынікае іншае. На думку агенцтва, Дзяржатамнагляд Беларусі - няздольны забяспечыць бяспеку...
Ярослав Романчук: Беларусь медленно, но верно избавляется от нефтяного проклятья
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Экалогія


Конфликт с Россией вокруг цены на энергоресурсы избавит Беларусь от нефтяного проклятья и, если не помешает АЭС, вынудит инвестировать в зеленую экономику и в развитие возобновляемых источников энергии. Как заявил...
Правда ли, что на самом деле Путин - богатейший человек в мире?
ДЗЯРЖАВА І МЫ | SOS-паралелі


После 17 лет пребывания у власти российский лидер владеет "состоянием в размере 200 млрд долларов, 58 самолетами и вертолетами, а также 20 дворцами и загородными виллами" "Возможно, российский президент Владимир...
Пралегамены да канструявання беларускага нацыяналізму
АДВЕЧНАЕ | Гістарычны матыў


Анатоль Астапенка У кожнай сучаснай дзяржаве кожнынармальны грамадзянін ад пачатку нацыяналіст. Быць нацыяналістам - гэта нармальны стан чалавека. Чалавека без свайго нацыянальнага пачатку на Зямлі проста не існуе. Кожны нараджаецца альбо...
Творчыя арганізацыі патрабуюць перагляду Пастановы №7
АДВЕЧНАЕ | Гістарычны матыў


ГА "БАЖ", РГА "Беларускі ПЭН-цэнтр", ГА "Саюз беларускіх пісьменнікаў" звярнуліся ў Міністэрства культуры з просьбаю патлумачыць чаму гэтыя арганізацыі не ўвайшлі ў спіс творчых саюзаў. Разам з тым іншыя...
Литвинизм и Белая Русь
АДВЕЧНАЕ | Даследаванні


Вадим ДЕРУЖИНСКИЙ В российской прессе появилась статья минчанина, кандидата политических наук Николая Малишевского (1977 г.р.) «Литвинство и Белая Русь». Автор в традициях сталинизма лишает Беларусь и беларусов права на свою...
РЕАЛЬНАЯ ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТЬ «ПУТИНЛЭНДА»
ДЗЯРЖАВА І МЫ | SOS-паралелі


На Западе много десятилетий тому назад придумали парк аттракционов под названием «Диснейлэнд». Задумка была оригинальна и проста одновременно: каждый обыватель «западного рая» (при наличии небольшого количества «баксов» в кармане)...
Член-карэспандэнт НАН Беларусі Аляксандр Лукашанец прапанаваў меры па падтрымцы беларускай мовы
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Палітыка


У Беларусі неабходна прыняць меры па падтрымцы нацыянальнай мовы для забеспячэння рэальнага раўнапраўя дзяржаўных моў у сітуацыі двухмоўя, зацверджанага Канстытуцыяй. Такое меркаванне выказаў на прэс-канферэнцыі 17 лютага першы намеснік дырэктара...
Удзельнікі акцыі ў Бабруйску выставілі ўльтыматум уладам
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Палітыка


У Бабруйску 26 лютага на мітынгу супраць дэкрэту № 3, які адбыўся на цэнтральнай плошчы горада, прыняло ўдзел больш за 1000 чалавек. Распачаў мітынг і быў яго вядоўцам сустаршыня Беларускай...
«Круглый стол» с тремя неизвестными. Чапай думу думает
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Палітыка


Вопрос о будущем одного человека должен уступить место вопросу о будущем всей страны. Митинг возмущенных «тунеядческим» декретом белорусов завершился мирно, и Александр Лукашенко, улетевший в Сочи, получил возможность спокойно подумать....
Пресловутый «русский мир»
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Палітыка


Вадим Деружинский   Уважаемые коллеги! Не смог промолчать, видя, какой дурдом вы тут обсуждаете. Некий господин Костян С. И. называет себя «председателем Белорусского славянского комитета». Поскольку славяне - понятие сугубо...
Краснасельскі краязнаўца
АДВЕЧНАЕ | Асоба


Мінае 80 гадоў з дня нараджэння (11.01.1937) Верацілы Міхася, сына Уладзіміра з пасёлка Краснасельскі ў Ваўкавыскім раёне. 40 гадоў прайшло, як я пазнаёміўся з магутным краязнаўцам, дасціпным гумарыстам-фалькларыстам, рэстаўратарам, нумізматыкам,...
если бы Вы стали президентом Беларуси
ДЗЯРЖАВА І МЫ | Палітыка


Вадим Дзеружинский ПОЗИЦИЯ. По поводу вопроса "Главный вопрос к Вам: если бы Вы стали президентом Беларуси, то какие бы вы предприняли действия для процветания этой крайне бедной природными ресурсами...
+ + +
Брама сайта | Галоўная старонка


...
Joomla! Ukraine

КОЛЬКІ СЛОЎ НА БРАМЕ САЙТА :

Народ і нацыя: Колькі слоў на Браме сайта
|


Шаноўныя, перад вамі спроба адкрытай і шчырай размовы пра найбольш важнае і надзённае, што даўно паўстала і востра стаіць перад нашым народам, цяпер — асабліва, — ратаваць сябе ў супольнасці, у суладдзі, берагчы і развіваць творчы дух народа і нацыі. Я ведаю, што гэтыя словы і тое, што за імі стаіць, дойдзе далёка не да кожнага розуму,...
Інстытут Нацыянальнай Памяці (ІНП)
|


Памяць народа – перадумова для далейшага яго развіцця ў грамадзянскай супольнасці і выканання ім ролі крыніцы ўлады і крыніцы дзяржаўнасці. Інстытут Нацыянальнай Памяці (ІНП) ёсць грамадзянская ініцыятыва па выяўленні і раскрыцці найвыдатнейшых старонак беларускай гісторыі, абароне этнакультурных каштоўнасцей і выкрыцці злачынстваў супраць свайго народа, калі б яны ні былі ўчыненыя. Ніжэй прыводзяцца і іншыя вытрымкі з палажэння Аргкамітэта...
Joomla! Ukraine

Новыя каментары :

КОЛЬКАСЦЬ ПРАЧЫТАНЫХ СТАРОНАК 
з 1 снежня 2009 года

КОЛЬКАСЦЬ НАВЕДВАЛЬНІКАЎ САЙТА 
mod_vvisit_counter Сёння 76
mod_vvisit_counter Учора 900
mod_vvisit_counter На гэтым тыдні 2883
mod_vvisit_counter У гэтым месяцы 14609
Каталог TUT.BY